Wie geen eigen tanden en kiezen meer heeft, komt in aanmerking voor een volledige gebitsprothese. Er zijn twee soorten gebitsprotheses, namelijk de volledige gebitsprotheses en de gedeeltelijke gebitsprothese. De volledige gebitsprothese wordt meestal kunstgebit genoemd. Bij de gedeeltelijke gebitsprothese kan nog een onderscheid worden gemaakt tussen een prothese waarvan de basis uit kunsthars bestaat en een prothese waarvan de basis uit metaal bestaat. De gedeeltelijke gebitsprothese met een basis van kunsthars wordt een partiële prothese of plaatje genoemd.
Het vervaardigen van de volledige gebitsprothese bestaat uit de volgende te nemen stappen:
1e afspraak: Intake gesprek en de 1e afdrukken
De eerste afdrukken van u beide kaakdelen worden gemaakt.
2e afspraak: Definitieve afdrukken
Met behulp van een op maat gemaakt lepel wordt de perfecte pasvorm van de gebitsprothese bepaald.
3e afspraak: Beetbepaling
Met behulp van een beetplaat wordt bepaald in welke positie uw tanden en kiezen van de boven en onderkaak elkaar raken. In deze fase kunt u, samen met de tandarts/tandprotheticus bepalen welke kleur tanden en kiezen het beste bij u passen.
4e afspraak: Pasfase
Met behulp van de prothese in wasfase met hierin uw tanden en kiezen wordt bekeken of u de prothese mooi vindt staan. U hoeft alleen maar naar de esthetische kant van de prothese te kijken. In deze fase is het nog mogelijk om de stand van de tanden te veranderen. Als u tevreden bent in deze fase en de beet – hoogte is goed, dan gaan we hem vervaardigen tot de definitieve prothese in kunststof.
5e afspraak: Plaatsen van de gebitsprothese
De gebitsprothese wordt in uw mond geplaatst waarbij meteen wordt gecontroleerd of deze niet klemt of pijn veroorzaakt.
6e afspraak: Nacontrole
Na ongeveer 2 weken zien wij u graag terug voor een nacontrole. Mocht u eerder last hebben van pijnplekken dan kunt u natuurlijk meteen contact met ons opnemen.
*Laat uw prothese één keer per twee jaarcontroleren om een goede pasvorm te behouden.